E-mail webmaster@arenaio.no

Ulike typer av lån

De fleste av oss vil være nødt til å låne penger på et eller annet tidspunkt i livet. Det finnes mange typer lån og det kan være greit å vite forskjellen på disse dersom man er i markedet for å låne penger. Forbrukslån egner seg dersom man har behov for penger på kort sikt, men det er viktig at man ikke låner mer enn det man er i stand til å betjene.

lånKort forklart er et forbrukslån fra Sekina et lån hvor banken ikke krever noen egenkapital eller sikkerhet for å låne ut slik man vanligvis behøver om man skal ta opp et boliglån. Du vil derfor kunne få utbetalt lånet raskt, men husk på at forbrukslån er dyre lån og det er viktig at man ikke låner mer enn man har mulighet til å nedbetale innen kort tid. Det er viktig å undersøke ting som effektiv rente og gebyrer når man leter etter forbrukslån. Et forbrukslån er som oftest billigere enn å ha utestående beløp på kredittkort over lengre tid.

Kort om forbrukslån:

  • Mindre lån uten sikkerhet eller egenkapital
  • Kan ha høye renter og gebyrer – undersøk markedet for å finne det beste tilbudet.
  • Rask søknadsprosess og utbetaling

 

Hva skiller boliglån og forbrukslån

Dersom man ønsker å låne til bolig behøver man å stille med en sikkerhet slik at banken vet at du er betalingsdyktig. Som oftest kommer dette i form av egenkapital samt at banken pantsetter huset du kjøper og dersom du ikke betaler ned gjelden din kan huset i ytterste konsekvens bli tvangssolgt. Dersom du har et boliglån som du har betalt mye ned på er det mulig å ta ut ekstra lån med sikkerhet i eiendommen. Dette ligner litt på et forbrukslån, men du stiller med sikkerhet og søknadsprosessen er noe mer krevende.

Kort om boliglån:

  • Større og langsiktige lån for kjøp av bolig
  • Krever egenkapital eller annen type sikkerhet i form av kausjonering eller pant
  • Lavere renter og gebyrer

 

Refinansering av gjeld

Refinansiering går enkelt og greit ut på at man forhandler frem en ny avtale med banken om et lån man allerede har. Dette kan man gjøre dersom husets markedsverdi har økt, privatøkonomien endrer seg eller lignende. I forbindelse med refinansiering kan man ofte utvide lånet med sikkerhet i eiendommen man allerede har belånt. Mange gjør dette dersom de ønsker å kjøpe seg en hytte, bil eller båt.