E-mail webmaster@arenaio.no

Synes nordmenn at de jobber for mye?

Med tiden jobber vi bare mindre og mindre, og hvis vi sammenligner med andre folkeslag blir det vanskelig å argumentere for at nordmenn jobber for mye. Det stemmer at vi er i verdenstoppen når det kommer til prosentandel som er i jobb, men vi jobber på den annen side mindre enn gjennomsnittet. For mange har torsdag blitt det nye fredag, og ofte ser vi lange køer opp til fjellet torsdag kveld.

jobb hrFaktisk er det kun nederlenderne og tyskerne som bruker mindre tid på kontoret enn vi gjør. Ifølge OECD tilbragte den gjennomsnittlige sysselsatte i verden 1770 timer på jobb i året i 2013, mens norske arbeidere bare kunne skilte med i snitt 1408 timer. Takket være aktører som https://aditro.com/no/ er det i det minste blitt enklere for arbeidsgivere å sørge for at de ansatte er fornøyde.

Er nordmenn produktive?

Enkelte røster har ymtet frampå og påstått at dette er tilfellet, og til og med OECD har lagt fram tall som tyder på dette. Dog skal det sies inntekter fra oljeindustrien har blitt tatt med i betraktningen her. Med andre ord indikeres det at produktivitet øker med høyere oljepris, hvilket neppe er tilfellet. Vi blir ikke automatisk mer produktive fordi oljeprisen er høyere. Derfor bør vi heller se på vekst i produktivitet, og denne blir lavere med tiden. Dette er det riktignok mange land som opplever, men ikke alle i like sterk grad som Norge.

Alt var vanskeligere før

Det er ingen tvil om at hverdagen har blitt enklere med tiden. Dersom vi trenger et ytterligere perspektiv som bekrefter påstanden om at vi overhodet ikke jobber for mye i dagens Norge, kan vi se på historien. Det er ikke mange generasjoner siden at fritid var et langt mer verdsatt gode enn det er i dag. Gårdsarbeid med primitivt utstyr var nok langt mer langtekkelig og strevsomt enn de fleste av oss i tertiærnæringen har noe forhold til i dag. Arbeidet tok gjerne hele dagen den gangen, i tillegg til at man gjerne måtte hjem og oppdra langt flere barn enn det en gjennomsnittlig husholdning får i dag.

Dersom vi nordmenn er ærlige med oss selv, har vi lite å klage på. Det er lett å klage etter en lang arbeidsdag og si at vi jobber for mye, men når vi sammenligner oss med andre land – og ser på historien – jobber vi ikke for mye.