E-mail webmaster@arenaio.no

Hvordan finansiere en forretningsidé?

Hva må man tenke på? Hvem vil investere?

Norske pengerHar du en helt fantastisk forretningsidé, men ikke helt vet hvordan du skal kunne klare å sette den ut i livet finansielt sett? Du er nok ikke alene. Mange går med gründerideer i magen, men det blir ofte med dette ettersom man rett og slett ikke vet hvordan man skal gå fram. Det er riktig at det er en vanskelig og krevende prosess, men her får du i alle fall litt informasjon om hva man burde tenke på når man skal finansiere en forretningsidé.

Først og fremst må du rett og slett sette deg inn i det markedet eller næringen som du ønsker å komme inn på. Hvem er ledende leverandører der, hvem vil du måtte konkurrere med og hvem er mulige samarbeidspartnere? Deretter må du ”pitche” ideen din for investorer etter at du har utarbeidet en strategi for din forretningsidé. Her må du gjøre deg opp noen tanker om hvor mye kapital du trenger og hvor denne skal komme fra, altså lage et budsjett. Neste steg er å etablere virksomheten og velge selskapsform: enkeltmannsforetak, aksjeselskap, studentbedrift. Så må du finansiere din forretningsidé.

Risikokapital

Her kommer risikokapital inn i bildet. Du kommer mest sannsynlig til å være nødt til å spytte inn egne penger i prosjektet, men denne kapitalen kan også komme fra familie, venner, institusjonelle investorer eller dedikerte investeringsfirmaer. Bare fantasien setter grenser. Folkefinansiering eller crowfunding som det heter på engelsk er også et alternativ her. Det vil si at man foretar en slags innsamlingsaksjon via sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. Dette kan være svært effektiv ettersom du kan nå ut til personer som fatter interesse i prosjektet ditt som du vanligvis ikke ville ha nådd ut til. Hvis du går med en gründer i magen, kan kanskje disse stegene hjelpe deg litt på vei.